Sojawas, paraffinewas of tóch bijenwas? Alles op een rijtje.

In bijna ieder huishouden vind je ze wel: kaarsen. Het zijn ook echte sfeermakers, tijdens de donkere herfst en winterdagen. In de middeleeuwen werden er al kaarsen gebruikt om huizen te verlichten, destijds werden ze vooral gemaakt van bijenwas. De meeste kaarsen uit de reguliere winkels zijn gemaakt van paraffine. De kaarsen en wax melts op onze website zijn gemaakt van 100% sojawas. Nu hoor ik je denken? Wat is nou het verschil tussen al die verschillende wassoorten. In de blog van vandaag vertel ik je meer over sojawas, paraffinewas, stearine, bijenwas en koolzaadwas.

Sojawas

Wat is sojawas?

Sojawas is een plantaardig en milieuvriendelijk alternatief voor kaarsen. Na de oogst worden de sojabonen schoongemaakt, gekraakt, gepeld en tot vlokken gerold. De olie wordt vervolgens uit de vlokken gehaald en gehydrogeneerd. Het grootste voordeel van soja is dat het volledig afbreekbaar is, daarnaast zijn sojakaarsen voor mensen met een allergie of astma een geschikt alternatief, omdat ze koolstofneutraal zijn. Er komen tijdens het branden veel minder roetdeeltjes vrij in vergelijking tot paraffinekaarsen. Een bijkomend voordeel: Sojawas kaarsen branden gemiddeld twee keer zo lang als ‘gewone’ paraffinekaarsen. Bij Kiekig zijn we dol op sojawas! Op de webshop vind je een assortiment van handgemaakte kaarsen en wax melts gemaakt van 100% sojawas. 

Wat is paraffine was?

Paraffine was is een witte afscheiding dat vrijkomt bij de raffinage van aardolie. De meeste massaproductie kaarsen uit de winkels zijn gemaakt van paraffine. Deze grondstof is relatief goedkoper, dan andere soorten was. Paraffine heeft als positieve eigenschap dat ze geur en kleur goed vast houden. Veel kaarsen en waxinelichtjes worden gemaakt van paraffine. Wanneer je deze binnenshuis brandt, dan wordt de lucht vervuilt. Er kunnen giftige stoffen, zoals benzeen, aceton en tolueen vrijkomen. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. 

Wat is stearine?

Stearine is van oorsprong een dierlijk vet. Vroeger werd stearine uitsluitend gemaakt van rundvet, maar het kan tegenwoordig ook gewonnen worden uit plantaardige vetten. Het wordt vaak gebruikt als toevoeging in paraffine kaarsen, maar kan ook in een pure vorm bewerkt worden. Stearine zorgt voor een diepere kleur, de kaars brand beter en het voorkomt druipen.

Wat is bijenwas?

Bijenwas is natuurlijke was die als nevenproduct wordt gemaakt door bijen bij de productie van honing. De was is het materiaal waarmee de honingbijen hun raten mee opbouwen. Deze raten zijn zeskantige cellen en dienen als kraamkamer en opslag van bijenvoedsel in een kolonie. Bijenwas kaarsen worden al gebruikt sinds de Middeleeuwen en kent vele voordelen. Kaarsen van bijenwas hebben een gunstige invloed op het luchtwegenstelsel en schijnt veel verlichting te geven. Daarnaast zuiveren ze de lucht in de ruimte en kennen ze een lange brandduur.

Wat is koolzaadwas?

Koolzaadwas is een milieuvriendelijk en plantaardig alternatief voor kaarsen. Koolzaad is een geel bloemetje uit de mosterdfamilie. In landen als Duitslands, Engeland en Frankrijk vind je in de lente en zomer velden vol met bloemetjes. Koolzaad is vervaardigd van koolzaadolie, een 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar product. Koolzaadwas is uiterst geschikt voor kaarsen in waxinelichtjes, glazen en potjes. Het grote voordeel is dat het product wordt gemaakt in Europa, waardoor de ecologische voetafdruk kleiner is, dan bijvoorbeeld sojawas.

Welke was gebruiken voor kaarsen?

Alle wassoorten in dit artikel zijn geschikt voor het maken van kaarsen. Paraffine is goedkoop, maar minder duurzaam. Stearine wordt vaak gemaakt van dierlijk vet, maar er zijn steeds vaker plantaardige alternatieven. Sojawas is een duurzaam alternatief, maar wordt geïmporteerd vanuit Noord- en Zuid-Amerika. Koolzaadwas is duurzaam, maar schaarser en duurder. Bijenwas is een natuurlijk product, maar niet veganistisch, omdat het gemaakt wordt door bijen. Kies vooral een product waar jij je prettig bij voelt. Dat is het allerbelangrijkste!

Handgemaakte Sojakaarsen en wax melts

In onze webshop vind je een uniek assortiment van handgemaakte kaarsen en accessoires. Onze kaarsen zijn gemaakt van 100% vegan, biologisch afbreekbaar en duurzaam materiaal. De kaarsen worden uitsluitend gemaakt van duurzame materialen. Hiervoor gebruiken we meestal sojawas. Combineer de handgemaakte kaarsen met onze woonaccessoires.

Share This